Ove godine sam odlučila prvi puta bojiti jaja povodom Uskrsa...do sada smo uvijek napravile neki aranžmančić s umjetnim ukrašenim jajima, neku proljetnu granu, ili smo bojile stiroporna jaja s akrilnim bojama...ovakve stvari očito dođu s godinama 😂...i počnu se donositi neke odluke povezane s tradicijom...i razmišljanja o tome kako bi se ta tradicija trebala ipak upoznati i nekako nastaviti dalje, s obzirom kakva nam vremena dolaze (mahom se pokušavaju nametnuti neke nove ''vrijednosti'' koje naprosto nisu vrijedne...ali to je sada neka druga priča), smatram da se treba poraditi na tome da današnje i buduće generacije ne zaborave neke fora tradicijske stvari ali i način života...kad sam ranije promatralal baku i mamu, kako na ovaj način bojaju jaja, uvijek mi je to nekako izgledalo komplicirano i uvijek mi je bilo nekako tlaka (očito da poneki poslovi tijekom godina postanu lakši i jednostavniji 😁)...alizaista nije...sve što vam treba su jaja, neke stare najlonke, različite trave, špaga, voda i ljuske crvenog luka...mi smo obišle livadu i pronašle oblike i vrste trave koje će ostaviti fora oblik na jajima kad se jaja oboje (djetelina, list maslačka, Isusova kruna...)...travu smo slagale ne jaja tako da se svaki dio trave lijepo raširi i zatim smo stavljale jaja u najlonku, zategnule kako bi trava bila fiksirana na površini jajeta...nakon što smo sva jaja svezale, stavile smo u lonac zajedno s ljuskama od smeđeg i ljubičastog luka, ulile hladnu vodu, poklopile i pustile da prokuha....nakon što voda prokuha, treba smatnjiti vatru i pustiti da se kuha još nekih cca pola sata...nakon pola sata vatru treba isključiti, te pustiti da se jaja ohlade u toj tekućini...nakon što su se jaja ohladila, vadite ih iz najlonke, i obrišete ubrusom kako bi se skinuli ostaci trave i kako bi se jaja osušila...i to je to...uopće zapravo nije problem, tko bi rekao 😁...
S obzirom na to da ne jedem meso, potražila sam kako mogu sama napraviti ''salamu/kobasice'' koju bi imala za tople sendviče ili tako neku hranu koju konzumiraju i oni koji jedu meso...s obzirom da na instagramu pratim profile ljudi istomišljenika, upjela sam naići na jedan recept za veganske kobasice, koje su jako jednostavne za napraviti i sadrže jako jeftine sastojke 😁. Sastojci: 300 ml mekog brašna (glutenskog)* 150 ml zobenih pahuljica 150 ml sojinih ljuskica 300 ml tople vode 70 ml suncokretovog ulja 1 žličica morske soli 2 žličice češnjaka u prahu 2 žličice dimljene paprike u prahu pola žličice slatke paprike u prahu malo papra Prozirna prijanjajuća folija Priprema: Brašno, zobene pahuljice i sojine ljuskice pomiješati. U 300 ml tople vode razmutiti začine i ulje te preliti suhe sastojke tom tekućinom. Pomiješati smjesu, da dobijete homogenu smjesu i da se začini ravnomjerno rasporede. Na foliju stavljajte smjesu te ju umotajte tako da oblikujete kobasice, te ...
Primjedbe
Objavi komentar