Po prirodi sam svijetle puti dosta...imam dosta svjetlu kožu, radi čega sam se u osnovnoškolskim danima naslušala svakojakih ruganja, sprdanja, nadimaka i tako dalje...onda me to diralo jako, a sad, pffff who cares anyway...kad sam kod kuće u Slavoniji, ne koristim ništa što se tiče UV zaštite za kožu, nemam naviku i to mi smeta, pogotovo ako nešto radim u vrtu/bašći, onda se osjećam masno, ljepljivo i svašta nešta, i dosta se prašine zalijepi na kožu pa mi to još dodatno smeta...dok smo na moru, to je onda druga spika, trudim se koristiti kremu s UV zaštitom ali isto tako volim mazati kožu i uljem koje sama napravim...prije sam koristila samo ulje, međutim sada radim kombinaciju, i ulje ne koristim u jutarnjim satima na plaži jer se zna dogoditi da ostanemo dulje na kupanju, i ne želim riskirati, i dovoditi se do toga da na kraju izgorim...ulje stavljam na kožu u popodnevnim satima prije odlaska na plažu, kada Sunce nije više toliko jako, a opet učinak bude okej...ulje sama radim i više se ne sjećam uopće otkud mi recept ali znam da sam ga od nekog dobila davno, i da po njemu radim svake godine, nije komplicirano....
Za izradu ulja potrebno je:
- Staklenka
- Maslinovo ulje
- Mrkve (jedna ili dvije, ovisi o veličini)
- Zeleni orasi (cca pet komada)
- Sunčano mjesto na prozoru, terasi ili dvorištu
Postupak:
Orahe oprati i dobro osušiti, narezati ih na manje komade, i ubaciti u staklenku (možda bi bilo dobro da koristite rukavice, jer će vam poslije prsti i koža ostati žuto-smeđa od orahovih sokovi)...naribati mrkvu i dodati u staklenku...sve preliti maslinovim uljem do vrha staklenke...zatvoriti staklenku i držati na sunčanom mjestu 40 dana (zapišite si nadnevak na poklopac kako biste znali kada treba sadržaj ocijediti)...nakon nekoliko dana počet će sadržaj staklenke crniti, te nakon 40 dana će biti ulje potpuno crno, i to je okej....obično ocijedim ulje i stavim u staklenu bočicu s raspršivačem, jer mi je tako lakše koristiti. I to je to.
Cijeli postupak izrade možete pogledati na videu ispod.
Primjedbe
Objavi komentar