Preskoči na glavni sadržaj

Hrana: Kisela paprika

 

Ove godine sam se baš aktivno dala u izradu zimnice...iako moram priznati da papriku nisam sama spremala...skupili smo se familijarno i svatko je odradio jedan dio posla, i na kraju smo si međusobno podijelili finalni proizvod...paprika nije iz našeg vrta, ali smo ju kupili od osobe koju znamo i koja uzgaja papriku...dok sam bila mala, uvijek mi je spremanje paprike tako komplicirano izgledalo, i imala sam osjećaj da kroz dan to toliko duuuugo traje, ali očito da je to meni tada bilo jako zamorno i dosadno, pa mi se zato tako dugo činilo...međutim, nije, potrebno je imati samo pravi recept i to je to...mi već godinama radimo prema ovom receptu, i to je jedan od onih što je mama dobila od kolegicine, susjede koja ima kolegicu koja je dobila od svoje kolegice koja je pronašala kod svoje bake (if you know what I mean 😁)...


Sastojci:

-Paprika (mi uvijek malu žutu, kažu da je to paradajzica, spremamo)

-2 litre vode

-10 dag soli

-15 dag šećera

-1 vinobran

-biber u zrnu


Postupak:

Pripremiti teglice, obično ih operem u perilici posuđa, te prije no stavljamo papriku u teglice, još ih jednom uronimo u vodu u kojoj je rastopljen vinobran (kao dodatnu ''dezinfekciju''), također uronimo i poklopce...papriku operemo prvo dvije, tri vode...u drugu vodu stavimo malo sode bikarbone (sode za prehranu, tj. bez aluminija), kako bi se paprika dobro oprala u slučaju da je tretirana bilo kakvim proizvodima (špricana i tako to)...nakon pranja, papriku čistimo od košćica, te svaku polovicu (ako su malo veće) režemo na tri dijela, iako možete stavljati u teglicu i polovice, sve ovisi kako volite...kad je paprika očišćena, u lonac se stave svi ranije navedeni sastojci (osim paprike), miješa se kako bi se sol i šećer ratopili, te se pusti poklopljeno da prokuha...nakon što je tekućina prokuhala, očišćena paprika se uranja u tekućinu (koliko vam stane u lonac) te se opet poklopi i pusti da prokuha, nakon toga se cjedilom (metalnim) vadi u posebnu posudu i slaže tako vruća (bez tekućine) u tegle...nakon što takav postupak napravite, radite ga sve dokle god imate paprike...kada svu papriku potrošite, pustite da tekućina još jednom sama prokuha, skinete lonac s vatre, te u tegle napunjene paprikom, ulijevate tekućinu do vrha teglice...kada sve teglice budu popunjene tekućinom, zatvarate poklopcima, i okrećete naopako kako bi se stvorio vakum...teglice pokrijete nekom krpom (mi smo dekom i stolnjacima), te ostavite preko noći da se ohlade...kad se tegle ohlade okrenete ih i složite na policu na tamno mjesto (smočnicu/špajzu i tako to.)...nije komplicirano kako zvuči, najdulje traje čišćenje paprike (međutim, sve ovisi na koju količinu se odlučite)...

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Hrana: Vege kobasice/salama

  S obzirom na to da ne jedem meso, potražila sam kako mogu sama napraviti ''salamu/kobasice'' koju bi imala za tople sendviče ili tako neku hranu koju konzumiraju i oni koji jedu meso...s obzirom da na instagramu pratim profile ljudi istomišljenika, upjela sam naići na jedan recept za veganske kobasice, koje su jako jednostavne za napraviti i sadrže jako jeftine sastojke 😁. Sastojci: 300 ml mekog brašna (glutenskog)* 150 ml zobenih pahuljica 150 ml sojinih ljuskica 300 ml tople vode 70 ml suncokretovog ulja 1 žličica morske soli 2 žličice češnjaka u prahu 2 žličice dimljene paprike u prahu pola žličice slatke paprike u prahu malo papra Prozirna prijanjajuća folija Priprema: Brašno, zobene pahuljice i sojine ljuskice pomiješati. U 300 ml tople vode razmutiti začine i ulje te preliti suhe sastojke tom tekućinom. Pomiješati smjesu, da dobijete homogenu smjesu i da se začini ravnomjerno rasporede. Na foliju stavljajte smjesu te ju umotajte tako da oblikujete kobasice, te