Kuglof sam sada prvi puta u životu pravila, i moram priznati da je za prvi puta sasvim okej. Kod nas kod kuće je mama možda jednom, eventualno dva puta ispekla kuglof, jednostavno nismo imali tu naviku pečenja. Negdje prije sam naišla u dućanu na jednu akciju, gdje sam za dosta povoljnu cijenu mogla kupiti kalup za kuglof, pa sam odlučila da ću obje godine promijeniti tradiciju NE pečenja kuglofa. Vodila sam se receptom Domaćice Sanje za Zimski kuglof, koji je na kraju ispao sve samo ne to. Koji god recept pročitam, nikada u potpunosti ne radim prema njemu, uvijek ima velikih odstupanja, jer se vodim onime što imamo kod kuće, i onime što volimo jesti, ali neke osnove u gramaži osnovnih sastojaka uvijek ostavim kako su zapisane u izvornom recept, a onda kasnije, počnem mijenjati i to, ovisno o našim potrebama. Za ovaj kuglof smo se odlučile jer nam je priprema izgledala najmanje komplicirana i za prvi puta mislim da smo uspjele.
Što smo sve smuljale unutra:
3 cijela jaja
200 ml tekućeg jogurta
150 ml suncokretovog ulja
220 g mekog bijelog brašna
150 g bijelog šećera
sok od dvije mandarine
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
1 žličica mješavine za medenjake
dvije šake grožđica
jedna žličica kakaa
Glazura od čokolade:
200 g čokolade za kuhanje
5 pločica kakao maslaca
Šarene mrvice za ukrašavanje
Priprema:
Jaja pjenjačom pjenasto izmutiti, dodati vanil šećer i bijeli šećer, te nastaviti mutiti dok se šećer ne istopi. Kad se šećer istopi dodati ulje, jogurt i sok od mandarina, te nastaviti mutiti. U posebnu zdjelicu pomiješati brašno, prašak za pecivo, začin za medenjake i kakao. Kad je smjesa dovoljno sjedinjena i šećer se u potpunosti otopio, dodavati polako mješavinu brašna i polako miješati pjenjačom. Kad se smjesa sjedini, dodati grožđice i polako izmiješati da se grožđice rasporede po smjesi. Kalup za kuglof namazati margarinom i posuti brašnom, te u tako pripremljen kalup uliti smjesu, i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180°, 45 do 50 minuta. Kad se kuglof ispeče, potrebno ga je izvaditi na tanjur i pustiti da se ohladi.
Glazura od čokolade:
Na pari istopiti čokoladu i kakao maslac, te preliti preko ohlađenog kuglofa, pustiti da se malo ohladi (ne u potpunosti), te posipati s mrvicama za ukrašavanje. Pustiti da se sve u potpunosti ohladi sat-dva, prije rezanja.
✌&💜, Matea.
Primjedbe
Objavi komentar