Preskoči na glavni sadržaj

Hrana: Kuglof

 

Kuglof sam sada prvi puta u životu pravila, i moram priznati da je za prvi puta sasvim okej. Kod nas kod kuće je mama možda jednom, eventualno dva puta ispekla kuglof, jednostavno nismo imali tu naviku pečenja. Negdje prije sam naišla u dućanu na jednu akciju, gdje sam za dosta povoljnu cijenu mogla kupiti kalup za kuglof, pa sam odlučila da ću obje godine promijeniti tradiciju NE pečenja kuglofa. Vodila sam se receptom Domaćice Sanje za Zimski kuglof, koji je na kraju ispao sve samo ne to. Koji god recept pročitam, nikada u potpunosti ne radim prema njemu, uvijek ima velikih odstupanja, jer se vodim onime što imamo kod kuće, i onime što volimo jesti, ali neke osnove u gramaži osnovnih sastojaka uvijek ostavim kako su zapisane u izvornom recept, a onda kasnije, počnem mijenjati i to, ovisno o našim potrebama. Za ovaj kuglof smo se odlučile jer nam je priprema izgledala najmanje komplicirana i za prvi puta mislim da smo uspjele. 


Što smo sve smuljale unutra:

3 cijela jaja

200 ml tekućeg jogurta

150 ml suncokretovog ulja

220 g mekog bijelog brašna

150 g bijelog šećera

sok od dvije mandarine 

1 vanil šećer

1 prašak za pecivo

1 žličica mješavine za medenjake

dvije šake grožđica

jedna žličica kakaa


Glazura od čokolade:

200 g čokolade za kuhanje

5 pločica kakao maslaca

Šarene mrvice za ukrašavanje


Priprema:

Jaja pjenjačom pjenasto izmutiti, dodati vanil šećer i bijeli šećer, te nastaviti mutiti dok se šećer ne istopi. Kad se šećer istopi dodati ulje, jogurt i sok od mandarina, te nastaviti mutiti. U posebnu zdjelicu pomiješati brašno, prašak za pecivo, začin za medenjake i kakao. Kad je smjesa dovoljno sjedinjena i šećer se u potpunosti otopio, dodavati polako mješavinu brašna i polako miješati pjenjačom. Kad se smjesa sjedini, dodati grožđice i polako izmiješati da se grožđice rasporede po smjesi. Kalup za kuglof namazati margarinom i posuti brašnom, te u tako pripremljen kalup uliti smjesu, i staviti peći u zagrijanu pećnicu na 180°, 45 do 50 minuta. Kad se kuglof ispeče, potrebno ga je izvaditi na tanjur i pustiti da se ohladi.


Glazura od čokolade:

Na pari istopiti čokoladu i kakao maslac, te preliti preko ohlađenog kuglofa, pustiti da se malo ohladi (ne u potpunosti), te posipati s mrvicama za ukrašavanje. Pustiti da se sve u potpunosti ohladi sat-dva, prije rezanja.



✌&💜, Matea.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Hrana: Vege kobasice/salama

  S obzirom na to da ne jedem meso, potražila sam kako mogu sama napraviti ''salamu/kobasice'' koju bi imala za tople sendviče ili tako neku hranu koju konzumiraju i oni koji jedu meso...s obzirom da na instagramu pratim profile ljudi istomišljenika, upjela sam naići na jedan recept za veganske kobasice, koje su jako jednostavne za napraviti i sadrže jako jeftine sastojke 😁. Sastojci: 300 ml mekog brašna (glutenskog)* 150 ml zobenih pahuljica 150 ml sojinih ljuskica 300 ml tople vode 70 ml suncokretovog ulja 1 žličica morske soli 2 žličice češnjaka u prahu 2 žličice dimljene paprike u prahu pola žličice slatke paprike u prahu malo papra Prozirna prijanjajuća folija Priprema: Brašno, zobene pahuljice i sojine ljuskice pomiješati. U 300 ml tople vode razmutiti začine i ulje te preliti suhe sastojke tom tekućinom. Pomiješati smjesu, da dobijete homogenu smjesu i da se začini ravnomjerno rasporede. Na foliju stavljajte smjesu te ju umotajte tako da oblikujete kobasice, te