Čim krene ovako hladnije i kišovitije (jesensko) vrijeme (iako smo još uvijek u ljetnim mjesecima), odmah se sjetim hrane koja se najčešće jede u hladnijem periodu godine...danas sam se sjetila pečenih polovica krumpira iz rerne, koje jedemo najčešće za večeru (kada ne znamo što bismo i kad se familijarno skupimo u zimskim večerima)...krumpira uvijek ima i može se jesti na milijun načina...ovo jelo me podsjeća najviše na djetinjstvo gdje smo kod bake znali čak i cijele krupire ubaciti u rernu od ''šporeta'' na drva i poslije pečenja ih pojesti samo sa malo soli i malo crvenog luka ili čak ni to...to mi je uvijek bilo fora i ti krumpiri su uvijek bili nekako najfiniji...tijekom godina sam dosta eksperimentirala i svaki put nešto drugo stavila na njih, od začina do nekih ulja, maslaca itd...međutim nekako su mi najfiniji u zadnje vrijeme s vegetom, maslinovim uljem i kada nakon pečenja dodam grančicu ružmarina...također uz njih kao prilog najviše volimo pečeni kiseli kupus i domaći tartar umak...u satavku ću vam konkretno opisat postupak kako ih radim i zašto su jednostavni i fini...
Što ti treba:
→Krumpir (stariji)
→Maslinovo ulje
→Vegeta
→Grančica svježeg ružmarina
Postupak:
Krumpir dobro oprati kako bi se sa kore skinula zemlja. Prerezati na pola i
posložiti ih na pleh za pečenje (ravni dio krumpira mora biti okrenut prema
gore). Prerezani dio krumpira namazati maslinovim uljem, te posipati vegetom.
Pećnicu zagrijati na 200°, staviti peći krumpire 30-40 minuta (ovisi o veličini
krumpira). Kad se krumpiri ispeku, posložiti ih u posudu s poklopcem te na vrh
staviti grančicu svježeg ružmarina i poklopiti. Ovakve krumpire je izvrsno
poslužiti s tartar umakom, pečenim kiselim kupusom.
Primjedbe
Objavi komentar