Sezona matovilca je krenula...sve ono što smo posijali prije par godina u plasteniku, svake godine pustimo (ono što ne pojedemo) da ode u sjeme...kad se biljka u potpunosti osuši, sjeme rasipamo uvijek na isto mjesto...tako da svaku jesen imamo matovilca...salata koju volim jako, iako je jako dosadna za pripremu (barem meni), jer ju treba nabrati puno više, jer je biljka sitna, i zahtjeva malo dulje pranje i pripremu, ali svaki put vrijedi jer je fin :) ....u nastavku vam donosim recept koji možete skombinirati uz ovu salatu....ako ste osoba koja u prehrani ima meso, soju iz recepta zamijenite s nekim mesom...
Sastojci:
- Riža
- Mrkva
- Grašak
- Crveni luk
- Bijeli luk
- Paprika u prahu (slatka)
- Kurkuma
- Vegeta
- Sol
- Šećer
- Biber
- Ulje
- Odresci od soje
- Matovilac
- Jabučni ocat
Postupak:
Riža: Popržiti u ulju na laganoj vatri crveni i bijeli luk, dok ne požuti.
Dodati pola žličice slatke paprike u prahu i zaliti 1 dl vode. U to dodati
grašak i mrkvu te pustiti da prokuha i smanjiti na laganu vatru i pustiti da se
lagano kuha dok se mrkva i grašak ne skuhaju. Kad se mrkva i grašak skuhaju,
dodati pola žličice kurkume, vegetu, sol, papar, sve promiješati i naposlijetku
dodati skuhanu, ocijeđenu rižu, još malo promiješati da se riža ujednači sa
začinima i povrćem.
Sojini medaljoni: Što se tiče medaljona, sve ovisi o pakiranju i o tome što piše na
ambalaži. Osobno uvijek kupujem Encian sojine medaljone, te ih prvo skuham u
slanoj vodi, a onda tretiram s raznim začinima. U ovom slučaju sam prethodno
skuhala medaljone, nakon što su se skuhali, začinila sam ih vegetom, soli i
paprom, te dodala ulja. Pustila sam ih da se zapeku na tavi s jedne i druge
strane, i to je to.
Matovilac: Oprati salatu, napravitidresing od jabučnog octa, maslinovog ulja, soli i šećera (dodajete sve po želji, ovisi kako začinjeno volite).
Primjedbe
Objavi komentar