Preskoči na glavni sadržaj

Riža za ručak

 

Sezona matovilca je krenula...sve ono što smo posijali prije par godina u plasteniku, svake godine pustimo (ono što ne pojedemo) da ode u sjeme...kad se biljka u potpunosti osuši, sjeme rasipamo uvijek na isto mjesto...tako da svaku jesen imamo matovilca...salata koju volim jako, iako je jako dosadna za pripremu (barem meni), jer ju treba nabrati puno više, jer je biljka sitna, i zahtjeva malo dulje pranje i pripremu, ali svaki put vrijedi jer je fin :) ....u nastavku vam donosim recept koji možete skombinirati uz ovu salatu....ako ste osoba koja u prehrani ima meso, soju iz recepta zamijenite s nekim mesom...

Sastojci:

  • Riža
  • Mrkva
  • Grašak
  • Crveni luk
  • Bijeli luk
  • Paprika u prahu (slatka)
  • Kurkuma
  • Vegeta
  • Sol
  • Šećer                                                         
  • Biber
  • Ulje
  • Odresci od soje
  • Matovilac
  • Jabučni ocat

 

Postupak:

Riža: Popržiti u ulju na laganoj vatri crveni i bijeli luk, dok ne požuti. Dodati pola žličice slatke paprike u prahu i zaliti 1 dl vode. U to dodati grašak i mrkvu te pustiti da prokuha i smanjiti na laganu vatru i pustiti da se lagano kuha dok se mrkva i grašak ne skuhaju. Kad se mrkva i grašak skuhaju, dodati pola žličice kurkume, vegetu, sol, papar, sve promiješati i naposlijetku dodati skuhanu, ocijeđenu rižu, još malo promiješati da se riža ujednači sa začinima i povrćem.

 

Sojini medaljoni: Što se tiče medaljona, sve ovisi o pakiranju i o tome što piše na ambalaži. Osobno uvijek kupujem Encian sojine medaljone, te ih prvo skuham u slanoj vodi, a onda tretiram s raznim začinima. U ovom slučaju sam prethodno skuhala medaljone, nakon što su se skuhali, začinila sam ih vegetom, soli i paprom, te dodala ulja. Pustila sam ih da se zapeku na tavi s jedne i druge strane, i to je to.


Matovilac: Oprati salatu, napravitidresing od jabučnog octa, maslinovog ulja, soli i šećera (dodajete sve po želji, ovisi kako začinjeno volite).

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Hrana: Vege kobasice/salama

  S obzirom na to da ne jedem meso, potražila sam kako mogu sama napraviti ''salamu/kobasice'' koju bi imala za tople sendviče ili tako neku hranu koju konzumiraju i oni koji jedu meso...s obzirom da na instagramu pratim profile ljudi istomišljenika, upjela sam naići na jedan recept za veganske kobasice, koje su jako jednostavne za napraviti i sadrže jako jeftine sastojke 😁. Sastojci: 300 ml mekog brašna (glutenskog)* 150 ml zobenih pahuljica 150 ml sojinih ljuskica 300 ml tople vode 70 ml suncokretovog ulja 1 žličica morske soli 2 žličice češnjaka u prahu 2 žličice dimljene paprike u prahu pola žličice slatke paprike u prahu malo papra Prozirna prijanjajuća folija Priprema: Brašno, zobene pahuljice i sojine ljuskice pomiješati. U 300 ml tople vode razmutiti začine i ulje te preliti suhe sastojke tom tekućinom. Pomiješati smjesu, da dobijete homogenu smjesu i da se začini ravnomjerno rasporede. Na foliju stavljajte smjesu te ju umotajte tako da oblikujete kobasice, te